Select Page

Intervievat joi, 22 septembrie, de Bruno Vespa în cadrul prgramului „Porta a porta” de la Rai 1, postul public din Italia, Silvio Berlusconi, 85 de ani, a oferit o versiune pe placul propagandei de la Moscova asupra războiului declanșat în Ucraina. Fostul premier a atribuit responsabilitatea populației ruse din republicile separatiste din Donbas mai mult decât președintelui rus Vladimir Putin, relatează Bild.

Potrivit lui Berlusconi, președintele rus „a alunecat într-o situație cu adevărat dificilă și dramatică” și a decis să invadeze Ucraina pentru a apăra populația republicilor proruse din Donbas de atacurile ucrainene, care ar fi fost ordonate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

El a adăugat că Putin „a fost împins de populația rusă, de partid, de miniștri, să inventeze această operațiune specială, pentru care trupele ruse ar fi trebuit să ajungă la Kiev într-o săptămână și să înlocuiască guvernul ucrainean cu un guvern de oameni cumsecade”.

Pentru Berlusconi, lucrurile nu au mers așa cum prezisese Rusia pentru că a existat „o rezistență neașteptată și imprevizibilă din partea trupelor ucrainene, care apoi au fost alimentate și cu arme de către Occident”.

El a mai spus că acum situația a devenit „greu de ținut sub control”: „Nu am înțeles de ce, trupele ruse au fost împrăștiate în toată Ucraina, în opinia mea ar fi trebuit să se oprească doar în jurul Kievului”.

L’invasione dell’Ucraina secondo Berlusconi: «Putin è stato spinto dalla popolazione e dal suo partito a inventarsi l’operazione speciale per cui le truppe russe dovevano entrare a Kiev in una settimana e sostituire Zelensky con un governo di persone perbene». #Ukraine pic.twitter.com/s1bE31GxIU

— Marco Fattorini (@MarcoFattorini) September 22, 2022

În ciuda tonului mult prea apropiat de Moscova, Berlusconi a asigurat că Italia va rămâne „atlantistă” și va urma deciziile Uniunii Europene cu privire la conflict.

Declarațiile lui Berlusconi reflectă, practic, versiunea oficială a guvernului rus, care a susținut întotdeauna că invazia a fost o modalitate de a apăra populația de limbă rusă din autoproclamatele republici Donețk și Luhansk și de „denazificare”.

Cuvintele lui Berlusconi nu sunt surprinzătoare, în condițiile în care este un prieten bun cu Vladimir Putin.

Liderul partidului Forza Italia, partener într-o coaliție de dreapta, are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile din Italia, de duminică.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: EPA