Select Page

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze un sabotaj asupra gazoductului South Stream, potrivit Reuters.

„Ca urmare a unui set de măsuri de investigație, [FSB] a împiedicat o tentativă a serviciilor speciale ucrainene de a comite un act de sabotaj și terorism asupra gazoductului South Stream, care furnizează resurse energetice Turciei și Europei”, a transmis FSB.

Nu este clar pentru moment la ce conductă se referă serviciile secrete ruse prin denumirea de South Stream.

South Stream, destinat inițial să transporte gaze rusești sub Marea Neagră până la coasta bulgărească, a fost casat în 2014 în favoarea TurkStream, care ajunge la uscat în Turcia și poate furniza gaze către Ungaria și Bulgaria.

Potrivit Interfax, FSB a raportat, de asemenea, că cetățeni ruși „implicați în pregătirea și sprijinirea resurselor pentru atacul terorist” au fost reținuți.

Agenții FSB susțin că au confiscat patru mine magnetice, patru kilograme de materiale explozive, detonatoare cu acțiune întârziată, 593.000 de ruble și mijloace de comunicații ce conțin „corespondență și negocieri cu un curator de la serviciile speciale ale Ucrainei, instrucțiuni pentru asamblarea și instalarea unui dispozitiv exploziv, precum și transferul de fonduri și coordonate”.

Departamentul de Investigații al FSB al Rusiei a inițiat un dosar penal pentru pregătirea pentru un act terorist, organizarea unei comunități teroriste și participarea la aceasta, achiziție ilegală, transfer, vânzare, depozitare, transfer sau transportul de explozivi sau dispozitive explozive, în conformitate cu articolele relevante ale Codului Penal al Rusiei.

Acuzațiile vin în contextul în care Rusia a acuzat un sabotaj și ca urmare a exploziilor, de la finalul lunii septembrie, de la gazoductele NordStream.

Generated by Feedzy