Select Page

Zeci de milioane de oameni sunt vulnerabili în fața creșterii nivelului mării, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tehnologică Nanyang. Urbanizarea rapidă și folosirea apelor subterane, printre principalele cauze, notează AFP.

Potrivit cercetării realizate de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, publicată în revista Nature Sustainability, săptămâna trecută, orașele „care se confruntă cu o tasare rapidă a terenurilor” au un risc mai mare de catastrofe decât normalul, „din cauza creșterii nivelului mării determinată de climă”.

Cel mai populat centru urban și principalul centru de afaceri din Vietnam, Ho Chi Minh City, se scufunda în medie cu 16,2 milimetri anual, depășind estimările rezultate din datele satelitare din 48 de orașe mari de coastă din întreaga lume.

Portul Chittagong din sudul Bangladeshului a fost pe locul al doilea pe listă, cu orașul indian Ahmedabad, capitala indoneziei Jakarta și centrul comercial al Myanmarului Yangon, care se scufundă, de asemenea, cu peste 20 de milimetri în anii de vârf.

Scufundarea orașelor nu este în sine un rezultat al schimbărilor climatice, dar cercetătorii au spus că munca lor ar oferi o perspectivă mai bună asupra modului în care fenomenul „ar agrava efectele creșterii medii a nivelului mării determinată de climă”.

Peste un miliard de oameni vor locui în orașe de coastă cu risc de creștere a nivelului mării până în 2050, potrivit Grupului Interguvernamental ONU pentru Schimbările Climatice.

IPCC spune că nivelul mării la scară globală ar putea crește cu până la 60 de centimetri până la sfârșitul secolului, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră se vor reduce drastic.