Select Page

Cel puțin 62 de opere de artă din vasta colecție a Muzeului sunt investigate pentru a afla originea acestora. Există suspiciună că unele dintre acestea ar fi fost confiscate în timpul Războiului Civil Spaniol sau în timpul dictaturii lui Franco, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Scopul este de a elimina orice îndoială cu privire la originile şi contextul care au dus la includerea (unei opere) în colecţia muzeului Prado şi, dacă este necesar – în conformitate cu legea – de a permite restituirea acesteia proprietarilor de drept”, a precizat muzeul, într-un comunicat transmis joi.

Marţi, muzeul publicase o primă listă cu 25 de opere care au fost adăugate „la colecţia (muzeului) de către Comisia pentru apărarea patrimoniului artistic şi care au fost probabil confiscate de către Comitetul pentru confiscarea şi protejarea patrimoniului artistic în timpul Războiului Civil”, un organism înfiinţat de Francisco Franco în timpul Războiului Civil.

În 48 de ore, lista a crescut la 62 de opere.

Printre acestea se numără picturi de François Boucher, Jan Brueghel cel Tânăr şi impresionistul spaniol Joaquín Sorolla.

O echipă de investigatori, condusă de Arturo Colorado, un expert în patrimoniul cultural şi în Războiul Civil, a fost constituită pentru a determina provenienţa operelor din colecţia celebrului muzeu, urmând să publice un raport în luna ianuarie.

Dintre primele 25 de lucrări identificate, 17 tablouri au fost donate muzeului între 1940 şi 1942, în timp ce alte şase au fost transferate iniţial la Museo de Arte Moderno din Madrid în 1942-1943 şi achiziţionate ulterior de către Prado.