Select Page

Ministrul de Interne, Lucian Bode, refuză să se pronunțe pe analiza publicată de Emilia Șercan în PressOne și precizează că o va face după ce o instituție va veni cu un nou verdict în acest caz. De altfel, joi, UBB Cluj a anunțat că va reanaliza teza lui Bode.

Lucian Bode reacționează după apariția analizei făcute de Emilia Șercan pe teza sa de doctorat, din care reiese că actualul ministru de Interne ar fi plagiat în aproape 20% din lucrare.

Contactat de Libertatea, Bode a transmis că nu vrea să comenteze analiza făcută de Emilia Șercan.

„După cum știți, mă aflu astăzi la Berlin pentru noi discuții pe tema aderării României la Schengen. Și am datoria de a-mi concentra atenția pe acest aspect. Pe tema despre care vorbiți m-am pronunțat deja (inclusiv cu argumentație de ordin tehnic) și mi-am expus punctul de vedere, în special ulterior unor decizii clare, emise de instituții abilitate”, afirmă Lucian Bode. Acesta face trimitere la decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai de la începutul lunii noiembrie care a stabilit că teza acestuia conține „erori de citare” și „unele fragmente plagiate”, acestea având o pondere de 2.95.

Nu vreau să mă pronunț pe analizele unor persoane private, fără rol de instanță în acest caz. Am văzut mai multe astfel de reacții publice, emise în momente precum acesta, dar nu doresc să le comentez. Pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii). 

Lucian Bode, ministru de Interne:

În mesajul transmis joi presei, Lucian Bode spune că va veni cu un nou punct de vedere pe acest subiect „după orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat joi că va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca urmare a acuzațiilor de plagiat făcute de Emilia Șercan în Pressone.

Șercan: Bode a plagiat în aproape 20% din lucrarea de doctorat, nu doar în 3%

Joi, Emilia Șercan a scris că 65 de pagini din cele 194 ale lucrării de doctorat au conținut plagiat, în special din lucrări în limba engleză nepublicate în română, susține jurnalista de investigații, într-un articol din PressOne. În plus, Lucian Bode a copiat și grafice fără să citeze sursa. În total, ar fi vorba de 18.5% din lucrare care ar fi conținut plagiat.

Dezvăluirile făcute joi de Emilia Șercan în PressOne vin la aproape o lună după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a declarat că ministrul Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat în proporție de 2,95%. Pe 28 octombrie, UBB a anunțat că au fost constatate „erori de citare și unele fragmente plagiate” și i-a cerut autorului să realizeze corecturile necesare.

Comisia UBB nu a analizat întreaga lucrare, ci doar aspectele semnalate printr-o sesizare anterioară (cea a USR – n.r.). În plus, nu a fost examinată calitatea tezei de doctorat, acest atribut revenindu-i CNATDCU, după cum se arăta în comunicatul universității din Cluj-Napoca.

Generated by Feedzy