Select Page

Cantoanele elvețiene cer un plan din partea autorităților pentru controlarea respectării temperaturii în case și pedepsirea celor depășesc plafonul de 19 grade, scrie ziarul elvețian Blick.

Parchezi greșit, depășești pe dreapta sau dai drumul prea mult la gaz. O nouă contravenție ar putea fi adăugată în curând în Elveția: prea multă căldură.

În urmă cu trei săptămâni, Consiliul Federal – echivalentul Guvernului elvețian – a prezentat un plan pentru eventualitatea unei penurii de gaze naturale, în tentativa de a preveni o situație gravă.

Planul elvețian

Conform acestuia, gospodăriile private vor avea un rol. În primul rând se va trece de la arderea de gaze la petrol, unde este posibil.

Dar în cazul în care această măsură nu este suficientă pentru a rezolva situația, apartamentele vor putea fi încălzite la doar 19 grade, iar apa în boilere ar trebui încălzită la maximum 60 de grade.

Iar dacă nici această măsură nu este îndeajuns, vor fi implementate raționalizări ale gazelor pentru companii, potrivit publicației.

Planul propus de Guy Parmelin, 62 de ani, ministru al economiei, a fost primit în general bine de cantoanele elvețiene.

„Poliția saunelor?”

Cu toate acestea, ele doresc îmbunătățiri la anumite puncte. Spre exemplu, cantoanele vor controale și sancțiuni mai clare.

Publicația se întreabă dacă statul chiar va face „poliția saunelor” și ce se va întâmpla dacă cineva este prins că are în apartament o temperatură confortabilă în ciuda restricțiilor.

Criterii clare

Într-o scrisoare către Consiliul Federal, cantoanele elvețiene susțin implementarea unor criterii clare și prezentarea a ceea ce este permis și ce nu.

Scrisoarea a fost trimisă de Conferința Directorilor de Energie ai Cantoanelor, dar este susținută și de șefii de poliție, directorii economici și financiari ai cantoanelor și alte autorități.

Cum arată situația

Elveția consumă anual 3,6 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Statista.com.

Conform sit-eului de știri Swissinfo.ch, încălzirea reprezintă trei sferturi din consumul de gaze iarna.

Țara nu are nici producție proprie și nici depozite mari de gaze, astfel că este dependentă de vecinii săi, respectiv Germania, Italia și Austria.

Jumătate din gazele consumate erau importate din Elveția, dar Rusia a închis de curând gazoductul Nord Stream.