Select Page

Tribunalul Meșceanski din Moscova i-a găsit pe Ziavudin și Magomed Magomedov vinovați de crearea unui grup infracțional, precum și de delapidarea a 11 miliarde de ruble, scrie Kommersant, citând agenția de presă TASS, care a avut un corespondent în sala de judecată.

Pedeapsa pentru inculpați va fi anunțată în partea finală a ședinței de judecată. Anterior, procurorul a cerut 24 de ani pentru Ziavudin Magomedov și 21 de ani pentru un fost membru al Consiliului Federației, Magomed Magomedov, pentru ambii pedepse într-o colonie de regim strict.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne și al Parchetului General, frații Magomedov au organizat fraudă și delapidare în implementarea mai multor proiecte, inclusiv în pregătirea pentru Cupa Mondială din 2018, în valoare totală de 11 miliarde de ruble. În acest scop, potrivit anchetei, ei au pus la cale în 2010 o schemă infracțională, în grupul de firme Summa, al căror proprietari erau.

Apărarea a insistat asupra achitării. Ziavudin și Magomed Magomedov au susținut că delapidarea în sine nu s-ar fi putut produce, întrucât au fost prezentate garanții bancare pentru toate proiectele, „excluzând acuzațiile absurde ale anchetei”.

Frații Magomedov au fost arestați în 2018 și de atunci sunt în arest. În mai, Tribunalul Districtual Hamovniceski din Moscova a confiscat 750 de milioane de dolari de la frații Magomedov, în favoarea statului. Aceasta este o sumă record de recuperare pentru astfel de creanțe.

Magomed (născut în 1964) și Ziavudin (născut în 1968) Magomedov au început să facă afaceri în 1988, când au înființat o cooperativă pentru a vinde produse electrice din URSS către Polonia. În 1993, împreună cu alți parteneri, au înființat compania Interfinance, iar în a doua jumătate a anilor 1990 s-au angajat în comerțul cu petrol.

Între 2002 și 2009, Magomed Magomedov a fost membru al Consiliului Federației din Federația Rusă, făcând parte din guvernul regiunii Smolensk.

Ziavudin Magomedov a continuat să facă afaceri, în 2007 a fondat holdingul Summa Capital (din 2011 – Summa Group LLC), care la mijlocul anilor 2010 includea Yakut Fuel and Energy Company, companiile de construcții Stroinovația și „Transengineering”, avea acțiuni în United Grain Company (OZK), grupul de transport Fesco, Portul maritim comercial Novorossiisk (NCSP).

Frații Magomedov au fost coproprietari ai Summa, Ziavudin Magomedov a fost președintele consiliului de administrație al acesteia, din 2014 fiind pe lista miliardarilor lumii, conform revistei Forbes (în 2017 averea sa era estimată la 1,4 miliarde de dolari).

La 30 martie 2018, în birourile grupului Summa au fost efectuate percheziții. Pe 31 martie, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a anunțat că a fost inițiat un dosar penal împotriva lui Ziavudin și Magomed Magomedov, precum și a șefului companiei Inteks, care face parte din grupul Summa, Artur Maksidov, privind furtul a 2,5 miliarde de ruble din fonduri bugetare, inclusiv cele alocate pentru construcția de infrastructură și aprovizionarea cu energie.

Frații Magomedov și Maksidov au fost reținuți; la 31 martie. Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a arestat pe la 30 mai (ulterior, perioada de arest a fost prelungită în mod repetat). Inculpații au refuzat să-și recunoască vinovăția.

În perioada 2019-2020, cauzei i-au fost adăugate și alte acuzații de fraudă legate de construcția de stadioane de fotbal în Sankt Petersburg și Kaliningrad, reconstrucția aeroportului Hrabrovo, din Kaliningrad.

În mai 2020, avocații lui Magomedov au declarat că bunuri în valoare de aproximativ 100 de miliarde de ruble au fost confiscate de la inculpați.

Magomed Magomedov a fost acuzat și de trafic ilegal de arme.

La 28 mai 2022, Curtea Hamovniceski din Moscova, la cererea Procuraturii Generale, a confiscat 750 de milioane de dolari de la frații Magomedov, venituri din vânzarea unui pachet de 50,1% din NCSP, în 2018.

Generated by Feedzy