Select Page

Sursa foto:https://unsplash.com/photos/z75p5r4vNF0

Atunci când amenajezi o cameră pentru copii trebuie să ai în vedere mai multe criterii. Pentru cei mici, un astfel de spațiu este mai mult decât o simplă încăpere unde se joacă, dorm sau își fac lecțiile. Încă de când sunt micuți, camera reprezintă pentru copii un univers în sine, unde visele și chiar proiectele lor cele mai secrete prind viață.

De aceea, este important ca în amenajare să ai în vedere atât vârsta și pasiunile micuțului tău, cât și câteva aspecte practice esențiale. Află mai multe din rândurile de mai jos.

Mobilierul pentru camera copilului

Cu siguranță, ca părinte îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru copilul tău, iar în acest sens alegerea obiectelor și accesoriilor potrivite este un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere. Camera celor mici trebuie să fie pentru ei un spațiu sigur, unde să se simtă în siguranță și să petreacă timpul cu plăcere. În amenajare contează ca totul să fie sigur, în armonie și echilibru.

Din acest motiv, este esențial să alegi mobilă de calitate pentru camera copilului, și care să respecte criteriile de siguranță necesare. Piesele de mobilier trebuie să fie de dimensiuni mici, în așa fel încât să fie accesibile pentru copil, iar el să se poată mișca în interior cu lejeritate. Este de preferat să lași aerisit mijlocul încăperii, astfel încât să aibă loc suficient de joacă, iar dacă este școlar deja, să alegi un birou sau o masă de lucru amplasată în proximitatea ferestrei, pentru ca el să beneficieze de lumină naturală atunci când își face temele pentru acasă. Un scaun de birou ergonomic este de asemenea esențial pentru a nu-i pune în pericol sănătatea.

Simplitatea în amenajare

Un alt aspect esențial în amenajarea camerei unui copil sau adolescent este simplitatea în amenajare. Este important ca spațiul să fie aranjat simplu și ergonomic, astfel încât totul să fie la îndemână, iar din acest motiv, mobilierul modular se dovedește de cele mai multe ori o soluție practică și eficientă. 

Piesele modulare de mobilă nu încarcă excesiv locul și pot fi reamenajate la nevoie. În plus, ele permit organizarea foarte bună a tuturor articolelor de îmbrăcăminte sau pentru școală pe care micuțul tău le folosește. Suplimentar, poți utiliza în acest scop și diferite coșuri sau cutii de depozitare, care îl vor ajuta să se organizeze și să se descurce pe cont propriu din ce în ce mai bine. 

Pe măsură ce crește, poți elimina obiectele din încăpere care nu-și mai au locul, deoarece un interior prea încărcat poate fi suprastimulant pentru un copil, indiferent de vârstă.

Gama cromatică din încăpere

Camera unui copil trebuie să fie un loc vesel, plin de viață, iar culorile pot contribui din plin la configurarea optimă. În acest sens, optează pentru un mobilier în culori deschise, neutre, cu pereții, la rândul lor, în aceleași nuanțe liniștitoare. 

În schimb, poți alege accesorii sau decorațiuni în nuanțe vii și mai tonice, care vor oferi amprenta cromatică dorită. De exemplu, un poster pe perete sau un covor cu personajele sale preferate îl va încânta de fiecare dată când îl privește, și poate fi schimbat cu ușurință după ce mai crește și are alte interese. 

Vârsta copilului

Un criteriu important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când amenajezi camera copilului este vârsta sa. Pentru cei micuți, pătuțul și locul de joacă sunt prioritare în aranjare, iar pentru preșcolari sau școlari, în încăpere accentul trebuie să cadă pe modul în care sunt amplasate fiecare dintre obiectele care îl ajută în activitățile zilnice. De exemplu, alege un birou de lucru cu scăunel pentru un copil mic, unde el să poată desena, și amplasează eventual un fotoliu pentru citit după ce mai crește.

Pasiunile celui mic

Într-o amenajare a camerei copilului este important să ai în vedere și câteva dintre pasiunile care îl animă la fiecare vârstă. Este el un copil energic, mereu în mișcare, sau unul mai liniștit, care preferă să-și petreacă timpul în compania tabletei sau citind? 

Câteva decorațiuni sau accesorii din desenele preferate sunt perfecte pentru a crea un univers de poveste pentru un copil mai mic, iar un adolescent va fi încântat să aibă pe o etajeră amplasate câteva dintre trofeele sau premiile pe care le-a câștigat de-a lungul timpului la sport, ori la activitățile extrașcolare. 

Tot ce îți mai rămâne de făcut este să ții cont de aceste aspecte importante în amenajarea camerei, care vor contura cu ușurință un loc minunat pentru copilul tău!

Generated by Feedzy